PENGUJIAN SIFAT AMILOLITIK DAN PROTEOLITIK DARI ISOLAT BAKTERI ASAM LAKTAT (BAL) HASIL FERMENTASI AIR CUCIAN BERAS MERAH (Oryza nivara) KULTIVAR WAKAWONDU

Nur Sakinah Adnan, Sri Wahyuni, Andi Khaeruni

Abstract


ABSTRACT  
Brown rice (Oryza nivara) has high carbohydrate content. The high carbohydrate content is potential source of Lactic Acid
Bacteria (BAL). This research aimed to get LAB isolate and to determine the characteristic properties of amylolytic and
proteolytic of LAB from fermentation of red rice washing water. This research used experimental design consisted of
characteristic properties test of amylolytic and proteolytic through clear zone measurement. Ten isolates of BAL have been
obtained by isolation from fermentation of red rice washing water. Characteristics properties of amylolytic and proteolytic of
BAL from fermentation of red rice washing water was obtained eight positive BAL isolates against starch hydrolysis test and
seven positive BAL isolates on casein hydrolysis test. So it can be concluded that LAB from fermentation of red rice washing
water can produce enzyme amylase and protease with clear zone diameter of 3.15 mm and 3.30 mm, respectively.
Keywords: Red rice, carbohydrates, LAB, amylolitic, proteolitic.
 
ABSTRAK
Beras merah (Oryza nivara) memiliki kandungan karbohidrat yang cukup tinggi. Kandungan karbohidrat yang cukup tinggi ini
adalah potensial sebagai sumber bakteri asam laktat (BAL). Penelitian ini bertujuan untuk memperoleh isolat BAL dan
menentukan karakteristik sifat amilolitik dan proteolitik BAL dari fermentasi air cucian beras merah. Penelitian ini
menggunakan desain penelitian eksperimen yang terdiri dari uji karakteristik sifat amilolitik dan proteolitik melalui
pengukuran zona beningnya. 10 isolat BAL telah diperoleh hasil isolasi dari fermentasi air cucian beras merah. Karakteristik
sifat amilolitik dan proteolitik BAL asal fermentasi air cucian beras merah diperoleh 8 isolat BAL positif terhadap uji hidrolisis
pati dan 7 isolat BAL positif terhadap uji hidrolisis kasein. Sehingga dapat disimpulkan bahwa BAL hasil fermentasi air cucian
beras merah dapat menghasilkan enzim amilase dan protease dengan diameter zona bening berturut-turut sebesar 3,15 mm
dan 3,30 mm.  
Kata kunci: Beras merah, karbohidrat, BAL, amilolitik, proteolitik.

Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.