RESPONS PERTUMBUHAN DAN PRODUKSI TANAMAN CABAI (CAPSICUM ANNUUM L.) YANG DIBERI PUPUK ORGANIK CAIR DAUN GAMAL DENGAN DOSIS YANG BERBEDA

WA ODE IRI, ANDI NURMAS, NORMA ARIF, LA ODE MUH. HARJONI, MIRZA ARSIATY ARSYAD, ABDUL MADIKI

Abstract


This study aims to determine the level of treatment with liquid organic fertilizer on gamal leaves which gives the best effect on the growth and production of chili (Capsicum Annuum L) plants. This research was carried out at the Field Laboratory of Experimental Gardens II, Faculty of Agriculture, Halu Oleo University, Kendari. The study took place from December 2021 to February 2022. This study used a Randomized Block Design (RAK) which consisted of 5 levels of treatment, namely P0: No POC of gamal leaves; P1: POC of gamal leaves 200 ml L-1 tan water-1; P2: POC of gamal leaves 400 ml L-1 tan-1; P3 : POC of gamal leaves 600 ml L-1 tan-1; P4 : POC of gamal leaf 800 ml L-1 tan-1. Each treatment was repeated 4 times as a group so that 20 polybags were obtained. Each treatment used 3 polybags, overall using 60 polybags. The variables observed included plant height, number of leaves, stem diameter, leaf area. number of days of flowering and number of fruit. The results showed that there was an effect on the application of liquid organic fertilizer with Gamal leaves on liquid organic fertilizer of Gamal leaves gave the best effect on growth and production of large chili plants. P3: POC of gamal leaves 600 ml L-1 tan water-1.

Keywords


Big; liquid organic fertilizer

Full Text:

PDF

References


Gardner, F. B. Pearce, R and Mitchell, R. 1991. Fisiologi Tanaman Budidaya. Jakarta: University Indonesia Press

Simamora, S., Salundik, Sriwahyuni dan Surajin. 2005. Membuat Biogas Pengganti Bahan Bakar Minyak dan Gas dari Kotoran Ternak. Bogor: Agromedia Pustaka.

Tufaila, M., S. Alam, dan S. Leomo. 2014. Strategi Pengelolaan Tanah Marginal Ikhtiar Mewujudkan Pertanian Yang Berkelanjutan. Unhalu Press. Kendari

Badan Pusat Statistik 2020. Sulawesi Tenggara. dalam Angka Kendari BPS Sultra.

BPS. 2020. Hasil Survei Ongkos Usaha Tanaman Hortikultura. Medan Badan Pusat Statistik Provinsi Sumatera Utara.

Alqamari M., Chaerani H dan Hamidah H. 2016. Pertumbuhan dan Hasil Tiga Varietas Cabai Merah (Capsicum Annuum L.) Jurnal Pertanian Tropik 3(3) : 249-255

Badriyah L, Algafari B. dan Maggara. 2015. Penetapan Kadar Vitamin C Pada Cabai Merah (Capsicum Annuum L.) Menggunakan Metode Spektrofotometri Uv-Vis Wiyata. 2 (1): 26-28

Chaturvedi I. 2005. Effect of nitrogen fertilizer on growth, yield and quality of hybrid rice (Oryza sativa L.). J Eur Agric 6 (4): 611-618

Haeruniati. dan Aman L.T. 2021. Faktor- Faktor yang Mempengaruhi Penawaran Cabai Rawit di Kecamatan Kolaka Kabupaten Kolaka Studi di Pasar Raya Mekongga. Jurnal Agriovet 3 (2): 92- 104

Idaryani dan Warda. 2018. Kajian Pemanfaatan Pupuk Organik Cair untuk Meningkatkan Hasil Tanaman Cabai. Jurnal Biocelebes. 12 (3) :87-105

Kogoya T. I putu D. I dan nyoman S. 2018. Pengaruh Pemberian Dosis Pupuk Urea terhadap Pertumbuhan Tanaman Bayam Cabut Putih (Amaranthus tricolor L.) Jurnal Agroekoteknologi Tropika. (4). Oktober: 575-584- 124.

Misqi, R.H., dan Tuti, K. 2020. Analisis Risiko Usaha Tani Cabai Merah (Capsicum Annuum L.,) Di Desa Sukalaksana Kecamatan Banyu Resmi Kabupaten Garut. Jurnal Mimbar Agribisnis. 6(1) :65-76

Merietna, Suryati, dan Auliya F. 2018. Pengaruh Waktu Fermentasi dan Volume Bio activator EM4 (Effective Microorganisme) Pada Pembuatan Pupuk Organik Cair (POC) Dari Limbah Buah -Buahan. Jurnal Teknologi Kimia Unimal 7(1): 13-29

Novriani, 2016. Pemanfaatan daun Gamal Sebagai Pupuk Organik Cair (POC) Untuk Meningkatkan Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Kubis Bunga (Brassica oleracea L.) Pada Tanah Podsolik. Jurnal Klorofil 1: 15 – 19.

Nyak pa. M.Y; Lubis, A.M; Pulung, M.A; Amran, A.G; Munawar, A; Go, Ban Hong dan Hakim, N. 1998. Kesuburan tanah. (University of Kentucky), Wuae Project, Bandar Lampung, 735 hlm

Oviyanti F, Syarifah, dan Hidayah N. 2016. Pengaruh Pemberian Pupuk Organik Cair Daun Gamal (Gliricidia Sepium (Jacq.) L.) Terhadap Pertumbuhan Tanaman Sawi (Brassica Juncea L.) Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis. Mimbar Agribisnis 6(1): 65-76

Rahmawan I. S, A. zainul A dan sulistyawati. 2019. Pengaruh Pemupukan Kalium (K) terhadap Pertumbuhan dan Hasil Kubis (Brassica oleraceae var capitata, L.). Jurnal Agroteknologi Merdeka Pasuruan. 3(1) : 17-23

Rahayu, F.C, dan Sri Lestrai Purnamaningsih. 2018. Uji Daya Hasil Pendahuluan Enam Galur Cabai Rawit (Capsicum frutescens). Jurnal Produksi Tanaman. 6(3): 386 – 391.

Rochayat, Y. ∙ dan V.R. Munika 2015. Respon Kualitas dan Ketahanan Simpan Cabai Merah (Capsicum annuum L.) dengan Penggunaan Jenis Bahan Pengemas dan Tingkat Kematangan Buah Kultivasi. Jurnal Kultivasi. 14(1): 65-71

Syarbiah S 2019. Efisiensi Penggunaan Faktor Produksi Pupuk Pada Tanama Cabai di Desa Linonggasai Kecamatan Wonggeduku Barat Kabupaten Konawe. Akrab Juara 4 (2): 107-122

Winata, Karno dan sutomo. 2012 pertumbuhan dan hijauan gamal (Gliricidia sepium) dengan berbagai dosis pupuk organic cair. Semarang Universutas Diponegoro. Journa Animal Agriculture.1(1): 797-807

Yasin S, M. 2016. Respon Pertumbuhan Padi (Oryza sativa L.) pada Konsentrasi Pupuk Organik Daun Gamal. Galung Tropika 5(1) 20-27.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


 

INDEXED BY

 

Maps Generator

LOCATION OF AGROTEKNOS JOURNAL (FACULTY OF AGRICULTURE, HALU OLEO UNIVERSITY)