PENGARUH PEMBERIAN BERBAGAI JENIS PUPUK KANDANG TERHADAP PRODUKSI TANAMAN KACANG HIJAU (Vigna radiata L.

MUHAMAD NUR ALAMSYAH, LAODE SABARUDDIN, ANDI NURMAS, TEGUH WIJAYANTO, MIRZA ARSIATY ARSYAD, LA ODE SAFUAN

Abstract


This study aims to determine the effect of the application of various types of manure on the production of mung bean. The research was carried out at the Field Laboratory of Experimental Gardens II, Faculty of Agriculture, Halu Oleo University, Kendari, from October to December 2021. The study used a randomized block design consisting of four treatments, namely control (P0), cow manure 10 t ha-1 (P1), goat manure 10 t ha-1 (P2) and chicken manure 10 t ha-1 (P3). Each treatment was repeated 4 times so that there were 16 experimental units. Variables observed were number of pods, pod weight, seed weight, weight of 100 seeds, seed production ton ha-1, analyzed by variance. If the variance shows a significant effect, then proceed with the Least Significant Difference Test (BNT) at the 95% confidence level. The results showed that the application of manure can increase the production of mung bean plants. Treatment of chicken manure 10 t ha-1 (P3) gave a better effect on the number of pods, pod weight, seed weight and seed production t ha-1.

Keywords


green beans; manure; production

Full Text:

PDF

References


Badan Pusat Statistik. (2020). Tanaman Pangan. Sulawesi Tenggara.

Irwan, A.W., Nurmala, T. & Nira, T.D. (2017). Pengaruh Jarak Tanam Berbeda dan Berbagai Dosis Pupuk Kandang Ayam terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Hanjeli Pulut (Coix lacryma-Jobi L.) di Dataran Tinggi Punclut. Kultivasi, 16(1), 56-60.

Kartika, T. (2018). Pengaruh Jarak Tanam terhadap Pertumbuhan dan Produksi Jagung (Zea mays L.) Non Hibrida dilahan Balai Agoteknologi Terpadu (ATP). Jurnal Ilmiah Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, 15(2), 129-139.

Khasanah, E.W.N., Fuskhah, E., & Sutarno. (2021). Pengaruh Berbagai Jenis Pupuk Kandang dan Kosentrasi Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) terhadap Pertumbuhan dan Produksi Cabai (Capsicum Annum L.). Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 17(1).

Manehat, S. J., Taolin, R.I.C.O., dan Lelang, M.A. (2017). Pengaruh Jenis dan Dosis Pupuk Kandang terhadap Pertumbuhan dan Hasil Kacang Hijau (Vigna radiata L). Savana Cendana, 1(1), 24-30.

Mikel F.X. & Neonbeni, E.Y. (2017). Pengaruh Jenis Biochar dan Jenis Pupuk Organik terhadap Pertumbuhan dan Hasil Kacang Hijau (Vigna radiata L). Jurnal Pertanian Konservasi Lahan Kering, 2(3), 51-55.

Purba, J.H., I Putu P. & Kadek, K. (2018). Pengaruh Pupuk Kandang Sapi dan Jarak Tanam terhadap Pertumbuhan dan Hasil Kedelai (Glycine max L. Merrill) Varietas Edamame. Agro Bali Agricultural Journal, 1 (2): 69-81.

Rajab M.A.. (2017). Pengaruh Pertumbuhan Kacang Hijau (Phaseolus radiatus) dengan Perlakuan Pemberian Media Air Berbeda. Fakultas Pertanian Universitas Cokroaminoto Palopo. Palopo.

Ralahalu, M.A., Hehanussa, M.L. & Oszaer, L.L. (2018). Respons tanaman cabai besar (Capsicum annuum L.) terhadap pemberian pupuk organik hormon tanaman unggul. Agrologia, 2(2).

Saepuloh, Isnaeni, S., & Firmansyah, E. (2020). Pengaruh Kombinasi Pupuk Kandang Ayam dan Pupuk Kandang Kambing terhadap Pertumbuhan dan Hasil Pagoda (Brassicaee Narinosa L). Journal of Applied Agricultural Sciences, 2(1).

Silalahi, M.J., Rumambi, A., Telleng, M.M. & Kaunang, W.B. (2018). Pengaruh Pemberian Pupuk Kandang Ayam terhadap Pertumbuhan Tanaman Sorghum sebagai Pakan. Zootec. 38(2), 286-295.

Sutrisno, E. & Priyambada, I.B. (2019). Pembuatan Pupuk Kompos Padat Limbah Kotoran Sapi dengan Metode Fermentasi Menggunakan Bioaktivator Starbio di Desa Ujung-Ujung Kecamatan Pabelan Kabupaten Semarang. Jurnal Pasopati, 1(2), 2-5.

Syofiani, R. & Oktabriana, G. (2018). Aplikasi Pupuk Guano Dalam Meningkatkan Unsur Hara N, P, K dan Pertumbuhan Tanaman Kedelai pada Media Tanam Tailing Tambang Emas. Prosiding Semnastan, 98-103.

Trivana, L. & Pradhana, A.Y. (2017). Optimalisasi Waktu Pengomposan dan Kualitas Pupuk Kandang dari Kotoran Kambing dan Debu Sabut Kelapa dengan Bioaktivator Promi dan Orgadec. Jurnal Sain Veteriner, 35(1), 136-144.

Triyanutama, B.R. (2020). Pengaruh Variasi Pencampuran Tepung Beras Hitam (Oryza sativa L. Indica) dan Tepung Kacang Hijau (Phaseulus radiates) pada Pembuatan Snack Bar terhadap Sifat Fisik, Sifat Organoleptic dan Kadar Serat Pangan. Poltekkes Kemenkes Yogyakarta.

Wahyu W.D. (2017). Respon Dosis Pupuk Kandang Kambing terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Mentimun (Cucumis sativus L.) Varietas Hibrida. Journal Viabel Pertanian, 10 (2), 11-29.

Walida, H, Harahap D.E., & Zuhirsyan, M. (2020). Pemberian Pupuk Kotoran Ayam Dalam Upaya Rehabilitasi Tanah Ultisol Desa Janji yang Terdegradasi. Jurnal Agrinca Ekstensia, 14(1), 75-80.

Wasis B. (2020). Teknik Pemberian Pupuk Kandang. Departemen Silvikultur, Fakultas Kehutanan IPB, Bogor, Jawa Barat


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


 

INDEXED BY

 

Maps Generator

LOCATION OF AGROTEKNOS JOURNAL (FACULTY OF AGRICULTURE, HALU OLEO UNIVERSITY)